Ta gode bilder til 17.mai

Ta gode bilder til 17.mai

Her ser dere et bilde av meg fra en 17.mai på 70 tallet her i Bærum. Dengang det tok en uke eller to før vi fikk bildene ferdig fremkalt. Og uansett om det kunne blitt tatt bedre i dag, selv med et mobilkamera. Så er det viktigste å ha bilder og gode minner.

Et flott 17.mai bilde bør være like bra som selve dagen, om ikke bedre. Og husk at for å få det er det ikke kamera men personen bak kamera, deg. Men å ta gode bilder på 17.mai er ikke alltid enkelt. Det er mange ting som kan gjøre det litt vanskelig, som f.eks store ukontrollerende folkemengder, vær etc. Men her har jeg noen gode tips som kan gjøre det litt lettere å ta gode bilder på 17.mai.

1. Det oppstilte bildet:

Aller først. Ta noen oppstilte bilder både av deg selv og barna før barnetog, mat, vær og vind. Da er dere mest opplagte og ingen flekker på de fine klærne. Da har dere et fint minne fra nasjonaldagen i boks. Og alt annet blir bonus.

2. Plassering

Vær tidlig ute og finn et fint sted å stå med god oversikt og helst fremst i rekken. Kjedelig med bilder av andres bakhoder. Finn gjerne et sted med en høyde, trapp eller veranda. Den fulle og hele oversikten fra et fugleperspektiv gir ofte fine klassiske 17.mai bilder. La gjerne bilde rammes inn av flagg og farger. Ha kamera klart og fokuset på dine egne håpefulle i toget.

3. Vær bevisst på lyset
Lyset gir ulik effekt på bildene, vær bevisst på hvilket utrykk du ønsker. Tenk på hvor lyset kommer fra. Hvis det er direkte sollys inn blir det et hardt uttrykk, ofte er indirekte sollys bedre. Er det overskyet vær denne dagen, blir det oftere et mykere uttrykk. Noe som oftere gjør portrettene bedre også.  Kontrastene blir svakere, og det du ønsker å fokusere på kommer klarere frem. På overskyete dager eller i skyggeområder er det fint å kunne bruke blitz for å lette opp litt skyggepartier..

4. Bakgrunnen
Vær bevisst på bakgrunnen. Sjekk at det ikke stikker opp noen greiner fra hodene. Har du tid og mulighet, rydd vekk det du ikke ønsker å ha med på bildet. Noen ganger er det fint å vise helheten, andre ganger er det bra å vise detaljene.

5. Tenk på komposisjonen
Hva ønsker du å fortelle med bildet? Hva skal være i fokus. Og når du tar større oversikt bilder, husk rett horisontlinje.

6. Mat og drikke
Dette er virkelig dagen for pølser og is. Få med gleden. Men husk, ingen liker å bli tatt bilde av når de er halveis inn i en pølse. Ta gjerne bilder av kaker og annen god mat denne dagen også. Gå tett på, og eksperimenter med perspektiv. Prøv deg gjerne litt frem ellers er det alltid «bankers» å ta bildet rett ovenifra, og med masse godt dagslys.

7. Froskeperspektiv:

Bøy deg ned så du kommer ned på barnas nivå. En ny vinkel og en fin inngang til det gode 17.mai bildet sett fra deres ståsted. Gir spennende bilder mot rene bakgrunner som f.eks. skyfri himmel.

8. Og det viktigste, lek deg, se etter motiver, fotografer det du interesserer deg for å ha en kjempefin 17.mai, skap mange gode minner.

Da vil jeg bare ønske deg en riktig god 17.mai, kos deg! Og uansett hvordan bildene blir, frenkall de. Så har du minnene. Jeg er ihvertfall veldig glad for bildet mine foreldre tok av meg en 17. mai på 70 tallet. Alltid gøy å se tilbake og minre litt. Hipp Hipp Hurra!

Følg og lik oss:
error
fb-share-icon
Follow by Email
Instagram