Tar du selfie eller selvportrett?

Tar du selvportrett eller Selfie?

På bildet du ser her, var jeg på et fotoworkshop (1997) og fotografiet var en del av en oppgave jeg hadde fått. Som da ble et selvportrett av meg ved hjelp av et speil. Fotografiet er tatt med film og fremkalt i mørkerom. Så fargemessig kunne jeg ikke gjøre noe med bildet. Men her ønsket jeg å fremstilles litt «tøffere», så med sort hvitt fotografiet så ble det forsterket. Og bildet ble akkurat slik jeg følte meg akkurat da.

Men hva er egentlig forskjellen på et selvportrett eller en selfie?

Vi lever i en tid da alle med et mobilkamera antageligvis har tatt en (eller flere) selfie. Men hvorfor gjør vi det? Hva ønsker vi å oppnå? Og hva er forskjellen på et selvportrett eller en selfie?

I Sosiale media oversvømmes vi daglig av selfier. Og i 2013 ble ordet Selfie kåret til årets nyord. Og hva er definisjonen på en selfie? Jo en selfie er et selvportrett, vanligvis tatt med et digitalt kamera eller med en mobiltelefon. Selfie-er deles ofte på sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter. Som vi dessverre sjelden fremkaller og får glede av i fremtiden.

Og hva er et selvportrett? Et selvportrett handler om å se seg selv. Det er vår egen fremstilling av hvordan vi ønsker å bli oppfattet i en bestemt tid eller sammenheng. Selvportrett gir oss muligheten til å si: Slik er jeg akkurat nå. Noen ganger iscenesetter man seg selv i en setting eller en fortelling, nesten som et symbol. Andre ganger tar du kanskje på deg et bestemt uttrykk eller en maske. Har du tatt selvportrett for å møte noen andres forventning? Eller er dette deg slik du innerst inne er. Selvportretter blir ofte fremkalt og man får stor glede av de i fremtiden også.

Og her er hva Wikipedia har skrevet om selvportrett:

«Selvportrett» har flere betydninger.

Selvportrett er en sjanger innen tegne- og malerkunst, forekommer også innenfor fotografi, der kunstneren portretterer seg selv. Det ble en ikke uvanlig foreteelse fra omkring 1500-tallet, og dyrkes fortsatt av enkelte kunstnere.

Selvportrettene kan variere fra enkle strektegninger til forseggjorte ateliermalerier. Noen kunstnere har satset på stemningsbeskrivelse mere enn på portrettlikhet – men de fleste inneholder elementer som gjør dem gjenkjennelige for andre.

Motiver for å lage selvportretter kan variere, men et nærliggende er at etter at speilet ble utviklet, var modellen alltid tilgjengelig. Reklame var et annet: kunden kunne se hva kunstneren var god for når det gjaldt å få fram likhet. Et tredje moment har trolig vært å synliggjøre for seg selv og andre tidens gang, og egen utvikling som kunstner. Et fjerde kan ha vært å synliggjøre seg selv for ettertiden, noe som også gir en enkel forklaring på hvorfor enkelte kunstnere har malt seg selv inn som statister i malerier av flere sjangre.

Der finnes mange kjente selvportretter. Albrecht Dürers er velkjente. Rembrandt er kjent for flere fra forskjellige livsstadier. Edvard Munch laget flere, hvor den aldrende Munch med klokke og seng er det mest kjente. Også Odd Nerdrum har laget selvportretter, men bare ett som ble omstridt. Den finske maleren Helene Schjerfbeck lagde flere sterke selvportrett gjennom et langt kunstnerliv.

Husk at du er unik, vakker og fantastisk uansett. Og når du virkelig er deg selv, får du en ekstra kraft som får deg til å skinne uendelig.

Og husk å ta noen selvportretter av deg selv også, som du får stor glede av om noen år.

Følg og lik oss:
error
fb-share-icon
Follow by Email
Instagram